China Car Forums banner
61 - 80 of 190 Posts
Re: Changan New Star

Witajcie wszyscy. Jestem zapalonym fanem chińskich pojazdów osobowych. Jestem obcokrajowcem i przebywam tutaj od ponad 7 lat. W zeszłym tygodniu kupiłem tego nowego minivana Star. To mój drugi chiński samochód, oprócz mojego hatchbacka Chery Fulwin 2. Chciałbym wiedzieć, czy ktoś ma doświadczenie z głośnym dźwiękiem w skrzyni biegów tego vana, czy to na 1. do 5. biegu, czy w pozycji neutralnej. Więcej mocy dla tej strony!

SC6368B4Y i SC6368AV4Y - Facelifting "starego" Star, opartego na 6363:

Image

http://www.cn357.com/upload/batchimg/org/P1/o211199040.jpg
Źródło: cn357.com

Niestety, bardzo niewiele zdjęć istnieje w domenie publicznej, chociaż jest to nowy model wprowadzony na początku tego roku.
Forum na Club.autohome.com.cn zawiera jednak kilka zdjęć prywatnych pojazdów.

Facelifted Starlight 6345 - Niezwykle rzadkie zwierzę, pod względem zdjęć:
Image

Image

Źródło: jccjsy.cn

Image

http://www.cn357.com/upload/batchimg/org/M5/m52557360.jpg
Źródło: cn357.com

Zwróć uwagę na tylne drzwi pasażera na zawiasach, zamiast przesuwnych jak w Star.
Być może te modele Starlight nie są już w sprzedaży, po mnóstwie nowszych vanów wypuszczonych przez ChangAn.

Odpowiadając na pytanie Martina: (Postaram się krótko)

Przed 1998 rokiem wiedziałem bardzo niewiele o chińskim przemyśle motoryzacyjnym, z wyjątkiem dużych joint venture. Kiedy uzyskałem dostęp do internetu, dowiedziałem się, że Chiny mają ponad 100 producentów i aby wydobyć jak najwięcej informacji, nauczyłem się pracować z chińskim pismem/językiem na komputerach (nie potrafię go czytać, pisać ani mówić) za pomocą zasobów tłumaczeniowych i transliteracyjnych online.

Zazwyczaj śledziłem źródła rządowe w celu uzyskania podstawowych informacji, takich jak autoinfo.gov, NDRC, MIIT, ich miesięczne ogłoszenia, tabele zatwierdzania pojazdów, zasoby takie jak chinacar.com.cn, cn357.com. [Chiński guru motoryzacyjny pan Erik, który często tu publikuje, zgodzi się z tą strategią :)] Zapewnia to podstawową bazę danych i specyfikacje, a także oficjalne oznaczenia pojazdów, bardzo przydatne przy późniejszym wyszukiwaniu zdjęć, na przykład.

Do zdjęć używam chińskich nazw/pisma do wyszukiwania, zwykle w Google Images.

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego większość moich postów od czasu dołączenia do CCF dotyczy furgonetek, to dlatego, że uważam, że są one raczej niedoreprezentowane i niedostatecznie relacjonowane przez media.

Dzięki za pytanie!

Chciałbym dodać małą adnotację, że pickup pokazany w najnowszym poście Martina powyżej i w poście kdfgh z 16.07.2012 jest oficjalnie znany jako "Shenqi" (SC1025S/D), który jest powiązany z mniejszym Starlight 6395 i jest dostępny w wersjach z pojedynczą i podwójną kabiną.

Istniał inny pickup o nazwie Starlight pickup (Xingguang xiaoka/pika) (SC1029S), który był powiązany z większym Starlight 4500 i był dostępny tylko w wersji z podwójną kabiną. Według strony Changan commercial vehicle, 1029 nie jest już w sprzedaży.

Edycja: Widzę, że Martin już wcześniej opublikował (w 2010 r.) na temat tego pickupa Starlight.

SC1029:
Image

Image

61 - 80 of 190 Posts